Kami tak takut jarum :)

Berilah injection LIKE pada blog ini

Sunday, December 30, 2012

smile::


salam alaikum! ^_^

bukan senang nak bergambo ngn abah :D

Qurratul 'ain kacau deeja.huhu


suka gamba diatas so much! :)

Baca sampai habes >>

kenangan 2012 ::

salam alaikum :)


2012 bakal menjadi kenangan semalam. sungguh, bermacam perkara baru. perit yang mengundang senyuman. derita namun meniti jua ceria. sedu tapi bertamu juga sang pelangi. ada hikmah disebalik semua yang berlaku.

coretan suka duka ini saya tulis untuk dikenang dalam memori. baik jadikan teladan, buruk jadikan sempadan. :)

::Januari Februari Mac April Mei Jun ::

berada di semester 4. agak tension sebab banyak subjek menghafal. praktikal di wad dan klinik. banyak perkara baru sy belajar. dapat buat perkara baru yang mencabar; cucuk baby, melawat ibu berpantang, tengok kes jaundice, buka buku merah ibu mengandung, palpate perut ibu mengandung, dan bermacam lagi pngalaman sebagai staf di klinik. klinik tidak sama seperti wad. ada cabaran tersendiri,

sem 4 agak sedih sebab result down. most of my friends result naik. tak tau mana silap, result sy turun. agak sedih, tapi kuatkan azam nak naik balik untuk sem 5!

bersama groupmate di klinik ibu & anak :)


::July Ogos September Oktober November Disember::

welcome to final year, fatimah!sekarang pakai Red pip atas bahu. semakin berat tanggungjawab digalas. ergh. sem 5 sangat mencabar sebab,


  • management ward - subjek management adalah one of subject yang baru untuk sem ni. selain ada pemarkahan untuk exam, kitorang kena lakukan menagement di wad selama 2minggu. selama 2 minggu tu, kami dipantau oleh sister dan staf di wad. pemarkahan diberi oleh sister. dan...sy ada kisah tragis pada hari ke-2 management di wad. kisah yang tak dapat sy lupakan buat selama-lamanya...tp sy anggap ini sebagai satu pengajaran. tak semua orang dapat melalui pengalaman ni :)
  • research by group - kitorang siap dibahagikan kepada beberapa group. lebih kurang 10-12 orang satu group. dan kitorang kena cari satu tajuk dan buat research on that topic. berpeluh nak siapkanmresearch ni. macam-macam dugaan, especially related to cooperation. berulang ke Perpustakaan Negara, library UM untuk dapatkan literature review. fotostat, print sana-sini. stay-up, meeting kat netball court di bulan Ramadan. terkejar sana, terhiling sini. one day before final exam pun still tak henti-henti siapkan research. memang tragiss. the bad thing, i'm not doing it well. dan markah research pun tak boleh nak dibanggakan. uhuk2 sedih :(
alhamdulillah pointer untuk sem ni ada peningkatan. even tak capai target. usaha untuk sem last pula! chaiyok! :D

konvoi ke PNM

p/s : moga 2013 lebih baik daripada sebelum-sebelumnya. bantu kami YaAllah :)

Baca sampai habes >>

Friday, December 28, 2012

titik timbang tara::

salam alaikum :)


tengah packing barang nak balik kolej, tp tiba-tiba terpegang note book. so, tunda kejap kerja-kerja mengemas.hehe perasaan semacam je bila nak balik kolej. happen all the time nak balik hostel. mak pun dah faham sangat. anak dia bila nak balik hostel akan dapat perangai 'pelik'. 

random thought::

akan ada satu masa, kita rasa kita berada di atas. titik itu berada di puncak. kita berasa Iman berada pada zon yang selesa. aman dan harmoni. jiwa yang tenteram, qalbun salim. itu impian orang beriman :)

juga pasti datang suatu masa, kita jatuh tersungkur. kalah dengan hawa nafsu. tertipu dengan godaan duniawi. kita kecewa kerana kita jauh dengan Dia.... 

tiba-tiba beduk bagai diketuk!

tersedar dari lamunan. tersentak. syukurnya sempat tersedar!

kita hanyut. 

tersedar.

hanyut.

tersedar.

hanyut.

sedar.

Firman Allah lagi: “Wahai hamba-hambaKu yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa; sesungguhnya Dia lah jua Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. 
(az-zumar ayat 53)
Allah sangat baik T_T sekalipun kita berkali-kali mengulangi dosa, kemudian kembali bertaubat, Dia tak pernah jemu untuk menerima taubat kita. janji Allah, walau setinggi mana pun dosa kita, Allah pasti mengampunkan dosa kita. :)
Firman Allah SWT: Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu.
 (al-baqarah ayat 186)
doa adalah sebaik-baik jalan untuk mendekatkan diri pada Allah. doa senjata kita !TAKBIR!!!

Baca sampai habes >>

Thursday, December 27, 2012

21 Disember 2012

salam alaik :)

akad nikah cah & abg luqman :)


kenduri 22/12/12


happy anniversary ngah & abg sopi :)


p/s : moga perkahwinan ini diberkati Allah. bahagia smpai ke syurga, biiznillah. amin yaRabb :D





Baca sampai habes >>

Sunday, November 18, 2012

happy birthday :)

salam alaikum ^_^

nothing much to say,

happy birthday! 

moga dipanjangkan umur.

dimurahkan rezeki.

najah fiddunya wal akhirah.

awk tetap muda, dun worry keyh? :P

19 Nov 2012 : 3.23am

Baca sampai habes >>

Friday, November 16, 2012

kepercayaan ::

salam alaikum =)


almost everyday akan buka fb dan blog. tapi like seriously mati kutu tak tahu nak tulis pasal ape.
so random jela tulis harini. takda spesifik title nak cakap, random thought jela.

sumthing happen from last night. until dis evening. saya dengan 4 orang lagi kawan hampir-hampir putus asa nak cari jalan penyelesaian kepada konflik yg tercetus. alhamdulillah, semuanya dah beransur baik. tak terlalu baik, tapi sy rasa better la. at least dah boleh senyum. syukur alhamdulillah =)

apa yg boleh disimpulkan drp apa yg terjadi? jangan terlalu percayakan orang. !
sedih. geram. marah. benci. kecewa. semuanya bercampur baur. tapi semuanya dah terjadi.
semuanya tak boleh nak diundurkan lagi. tp, everything happens for a reason right?
bagi yg melihat, hanya mampu memberikan sokongan dan doa.
yang menanggung di atas bahu? banyakkan bersabar ye sayang? :'(
i know its hurt . . . . .

tak boleh nak bayangkan if perkara ni terjadi ke atas sy. nauzubillah. 
ambil iktibar daripada apa yang terjadi.
again, jangan terlalu percayakan orang!

jangan terlalu percayakan lelaki. walaupun dah bertahun-tahun kenal.
walaupun dia menjanjikan segunung kebahagiaan.
selaut kesetiaan dan kejujuran.
pengorbanan dalam cinta dan kasih sayang.
jangan terlalu mempercayai...... 
jangan.....

kejadian ni terlalu dekat dengan saya.
secara tidak langsung terlibat dalam proses meredakan ledakan amarah insan.
yang dahulu terlalu saling mengasihi sehingga cinta bertukar menjadi derita.
kegembiraan bertukar menjadi tangisan kepiluan.
kata-kata cinta bertukar menjadi makian.
impian mahligai rumah tangga yg diimpikan bersama ranap sekelip mata.

jangan terlalu mempercayai...

wasatiyyah ! yaaaa! bersederhana !

bersederhanalah dalam mencintai......

saya pulak yg rasa serik. hurm.

doa yang terbaik utk kawan sy :'(


Baca sampai habes >>

Saturday, November 3, 2012

demam peperiksaan ::

salam alaikum :)


baru habis paper medical. phew. soalan target mengena. alhamdulillah. *senyum lebar.*
tapi bentuk soalan dia agak berbeza dengan soalan2 past year.  not so familiar with those questions.
tp, mudah-mudahan pemeriksa baik hati. dan pemurah dlm bg markah. biiznillah =)

sebenarnya last week lagi exam dah start, dimulai dengan exam praktikal pada hari rabu.
so, pagi exam tu sms kakak2, abg2 n adik cakap tolong doakan. ritual bila nak exam.
so happy bila diorang reply mesej. rasa semangat nak pegi exam. so, thanx to my siblings.
mak abah wajibun col. sumber kekuatan, inspirasi sy ;)
tak dilupakan to my dear friends :)
ucapan gudluck daripada anda semua sangat memberi kesan kepada saya.

2 bulan lepass...
dalam minggu peperiksaan jugak.....
masih saya ingat lagi masa tu kertas terakhir peperiksaan pertengahan sem. 
10 minit sebelum masuk dewan peperiksaan tu, saya col henset abah. 
2x dial tapi abah tak angkat. meby abah tengah solat sebab masa tu pukul 1 lebih. 
pukul 1.30petang, kitorang semua dah kena beratur masuk dewan.
tiba-tiba terasa nak bawak masuk fon dalam dewan sebab pengawas ada sediakan kotak taruk 
fon, purse dan barang2 berharga. so last day kan, bawak jela masuk. takda hal punya laaa.
off henfon. pastu, tetiba terdetik, eh, alarm dah off ke? (padahal alarm & reminder bangun pagi aje)
walaupun dah off fon, tapi kalau ada alarm or reminder dia akan berbunyi kan?
so, on balik fon. delete semua reminder & off alarm.
dengan riang masuk dewan exam.

masuk dalam dewan, semua senyap. tiba-tiba pengawas umum "fatimah abdullah lepas exam jumpa ketua program" pergh. sentapp. tau dah sebab apa. pastu, pengawas tanya, "mana fatimah, sila angkat tangan" saya pun angkat la tangan. "ok, sila ke depan" dengan muka merah dan tebal seinci sy pun pegi depan.
jantung berdegup lebih kencang. sampi kt depan, pengawas, merangkap puan sy tanya, "minggu depan awk masuk wad psy kan? jadual ni ada sikit perubahan, nnti lepas exam jumpa saya ok?"
punya la jantung nak tercabut...pastu pengawas suruh sy ambil tempat..

baru je nak duduk, tiba-tiba satu henfon berbunyi! macam ku kenal saje bunyi ituu....
pergh! "aku tak silent fon!" cepat-cepat bangun daripada kerusi, pergi ke kotak berisi henfon...
"Abah colling" cepat-cepat tekan cancel. dan off henfon.
palpitation sekali lagi....baru teringat, tadi dah off henfon. pastu on kan balik sebab nak tutup alarm.
pastu dah tak off dah. dan tak letak dalam silent mode pun...apa lagi, abah pun col back la...huhuhu

semua mata pandang saya. dalam hati, "harap2 puan tak ambil tindakan rampas fon aku"
alhamdulillah puan rilek2 je. syukur. dengan muka yang bengkek dan tebal 5 inci sy duduk semula,
baca doa penenang hati. dan kertas mula diedarkan.....

1st and last laaaa....hoho malu, tapi kelakar...

********************

ada 2 subjek lagi belum selesai! go go chaiyok! may Allah ease =)

sisters =)

Baca sampai habes >>

Sunday, October 28, 2012

sapu laju-laju::

salam alaik.


titisan jernih itu gugur.
terasa hangat mengalir lesu.
empangan air mata itu pecah jua.
tak tertahan sudah.

lampu itu dipadam.
agar mereka tak nampak apa ada diwajah.
adakah sedih atau gembira.
kerna gelap ia terhijab.

wahai hati.
meruntun pilu.
tak siapa bisa membaca.
apa ada di lubuknya.

bisa memendam rasa.
lagi bisa merungkai nista.
dalam hati ia tertahan.
kerna ku tak bisa melukai.

air jernih mengalir hangat.
lebih laju dari biasa.
hujan diluar jendela seakan mengerti.
kisah hati alergi sepi.



Baca sampai habes >>

Sunday, October 21, 2012

pelan diet saya#part 1

salam alaikum ^_^


dengan sukacitanya saya ingin mengajak anda semua ber'diet' secara sihat. tanpa menggunakan sebarang 'alat bantuan automatik', sebaliknya secara 'manual'. nak try tak?


HEALTHY PLATE/PINGGAN SIHAT








see, patut pun diet selama ni tak menjadi. sayur tak makan. buah apatah lagi. nasi dengan protein, lemak je buat penuh pinggan. so, lepas ni kenalah bahagikan pinggan kepada 4 portions. nasi, saur, buah, protein.
walaupun berat hati nak makan sayur, kenalah kuatkan semangat. sebab sayur sangat-sangat rendah kalori. dan tingi dengan fiber. sayur akan buat kita mudah kenyang dan melancarkan peristalsis. mudahlah ke tandas. jangan lupa minum banyak air kosong!

sekian sahaja buat masa ini. kbai~

salam alaikum =)


Baca sampai habes >>

jom sihat ^_^

salam alaykum =)

harini ada program Promosi Kesihatan kt kolej. program anjuran bersama PKD Gombak, hospital sg.buloh dan beberapa agensi kesihatan lagi lah..hehe so, kskb sungai buloh jadi tuan rumah untuk program yang julung-julung kali diadakan. sepatutnya, kitorang cuti harini. tp kena pergi program ni. random pick je kot. certain group je kena pergi. kalau tak pergi kena ganti kerja 2 hari! seyes 'paksarela'. kerja 1/52 dis week. =.='

as usual, pagi-pagi akan dimulai dengan senam aerobik. ada team khas yang conduct daripada kementerian belia & sukan kalau tak silap. then, kitorang dapat goody bag for breakfast. kuih karipap 2 bungkus. air mineral. roti multiwholegrain gardenia, majalah iSihat, pek sample susu Ensure & Glucerna!huhu *berkhasiat*

lepas breakfast, kitorang kena pergi audi untuk perasmian program oleh dato' SUB(setiausaha bahagian) BPL. ada penyampaian hadiah kpd pesakit contoh Diabetes. pastu ada forum awam. dua lecturer jemputan.  Prof Ismail mohd noor dengan ceramah Prevalance of Obesity. dan Dr. Feisul Idzwan, specialist kesihatan awam dengan ceramahnya tentang 'penyakit tidak berjangkit di malaysia'. topik cliche. bunyi macam boring. tp sangat informative! banyak perkara baru yang saya dapat. buktinya, saya tak tidur pun masa forum tu. *angkat kening double jerk* haha

cuma nak sentuh sikit pasal ceramah Dr. Feisul. ada 3 penyakit tidak berjangkit yang paling hot kat negara kita. Penyakit cardiovascular(jantung), diabetes dan kanser. dan antara ketiga-tiga penyakit tu, Malaysia antara negara yang menduduki tangga yang top jugak. misalnya, obesiti, Malaysia di tangga no. 1 di asia tenggara. hohoho *champion yg tak boleh dibanggakan!*

masa sesi pertanyaan dibuka, ada sorang ni tanya,

 "adakah ubatan untuk pesakit Diabetes boleh menyumbang kepada rosaknya buah pinggang?"

Dr. Feisul cakap, soalan tu memang selalu pesakit tanya. sebab, ramai juga dalam kalangan pesakit kencing manis (diabetes) ni yang takut makan ubat, sebab risau rosak buah pinggang. ada yang tak makan ubat sebab rasa diri sihat dan hanya makan ubat bila rasa tak sihat/sakit je. wah, wah, wah. banyak chantek!

baca kat link ni untuk tau lebih lanjut.---> diabetes

lagi satu yang menariknya, untuk mengelak daripada penyakit2 kronik ni, semestinya kita kena ada pengetahuan macam mana nak ubah kepada gaya hidup yang lebih sihat. tetapi, pengetahuan semata-mata tak menjamin apa-apa. sebab, kalaulah pengetahuan tu menjamin seseorang mendapatkan hidup yang sihat, memang tak wujud lah doktor yang merokok dan nurse yang obess! betul tak? *setuju*

perkara yang perlu diamalkan untuk mendapatkan gaya hidup sihat. klise. :-

1) makan makanan seimbang
2) senaman 
3) tidak merokok
4) lakukan pemeriksaan kesihatan berkala

sebut memang senang. bila nak implemen, memang susah wooo! kesedaran individu sangat penting. hati yang kental perlu ada. dan sokongan daripada persekitaran!penting amat!hehe

so, I want to tell the world, I am on diet!
please be more supportive! I beg you! =')


we're on diet =P



Baca sampai habes >>

Saturday, October 20, 2012

I want nobody but u::

salam alaikum ^_^

alhamdulilllah. ada juga kesempatan nak menulis blog walaupun dalam kesibukan praktikal di wad medikal.
cewah. padahal tak lah sibuk mana pun. cuma letih sikit sebab straight 2 minggu medikal. tapi wad medikal yang ni agak best lah. staff ok, kerja pun seronok. tak sempat nak bikin 'ketupat2 raya'. bagus!

dalam kesibukan praktikal tu jugak, alhamdulillah baru-baru ni Islamic Friendship Society(IFS) telah menjemput penulis/penceramah/pendakwah yang tidak asing lagi, Ustazah Fatimah Syarha Hj Mohd Nordin ke surau Ar-Raudhah bersempena dengan Minggu Penghayatan Islam. tambah-tambah lagi ustazah Fatimah Syarha memang penulis favourite sy. walaupun hari selasa lepas sy kerja petang, balik pukul 9mlm dan sampai asrama pukul 10 lebih, alhamdulillah sempat jugak 1 jam dengar ceramah beliau. :)

so, ini ada sedikit perkongsian ceramah Ustazah Fatimah Syarha yg bertajuk, 
" I want nobody but Umenarik bukan tajuknya? *kenyit mata sikitt*
memandangkan topik CINTA memang tidak asing lagi bagi golongan remaja dan dewasa, maka ceramah ini sedikit sebanyak memberi panduan kepada para remaja bagaimana ingin memperoleh cinta yang 'lurus'.

1) cinta MATLAMAT, baru cinta ALAT.

cinta matlamat? cinta alat? dua jenis cinta ini ternyata dua perkara yang berbeza, tapi berkait antara satu sama lain. maksudnya kat sini, ofcourse Allah adalah matlamat kita dalam mencapai kejayaan dunia akhirat. dalam menggapai matlamat kita, dah semestinya kita perlukan alat sebagai jalan menggapai matlamat. so, untuk dapatkan cinta Allah, kita perlukan alat(manusia, kewangan, dll).  ramai orang tersilap langkah sebab terlalu cintakan alat, hingga kabur dan samar matlamat yang UTAMA!(muhasabah diri).

2) kenali kriteria CALON

-mesti rasional
-jangan terlalu mudah
-jangan terlalu payah
yang pasti, pilihlah yang kita redho dengan AGAMA dan AKHLAKNYA. insyaAllah kita takkan menyesal.

3) kapel haram?

couple. couple. ramai yang dok fight nak kate bercinta sebelum nikah ni dibolehkan dalam Islam.
mari kita tengok Al-Imam Hassan Al-Banna kata ape,

" bercinta secara HALAL itu halal, bercinta secara HARAM itu haram "

diperteguhkan oleh Syeihk Yusuf al-Qaradhawi, 
‘Saya ingin tegaskan kembali apa yang selalu saya katakan, saya tidak memuji apa yang dilaungkan segolongan orang tentang pentingnya bercinta sebelum nikah (al-hub qabla az-zawaj) kerana cara seperti ini dikhuatirkan bahaya dan syubhat’ (Prof. Syeikh Yusuf al-Qaradhawi)

kahwin tu halal. so, dengan berkahwin, bercouple itu menjadi halal =)

4)istikharah=tanya ALLAH

sedangkan sekecil-kecil urusan pun nabi galakkan umatnya istikharah, inikan pula soal jodoh.
inyaAllah dengan beristikharah Allah akan pandu hati kita untuk memilih yang terbaik untuk kita.
kalau dah istikharah tp, kita tersilap pilih??? mungkin itu adalah ujian Allah untuk kita. yang penting, disetiap ketetapan yang Allah berikan pasti ada hikmah yang tersembunyi disebaliknya. terpulang bagaimana kita melihat dan menghadapinya.

5)alam pertunangan

bertunang tak bermakna menghalalkan berdua-duaan. sebaliknya, dalam tempoh pertunangan tu, kedua-dua pasangan perlu bersikap pada pertengahan. TAK TERLALU HILANG. dan MUNCUL BILA PERLU.
yang ni ramai orang tersilap langkah. bila dah bertunang, buat-buat macam dah jadi suami-isteri. ramai macam tu kan?ada certain orang, dalam tempoh bertunang pulak macam-macam ujian datang. di sinilah pentingnya berharap semata-mata kerana Allah. hati kita milik Allah, Dia yang pegang. dan Dia jugak yang berhak menetapkan hati kita. memberi kita hati yang sejahtera....

6) belum ada kemampuan nak kahwin?

PAUSE. stop dahulu keinginan nak bercinta, berkapel, sebaliknya lihat pada prioriti(keutamaan). kalau masih belajar, utamakan study dulu. bila ilmu penuh didada, insyaAllah lebih matang dalam menempuhi alam rumah tangga.

7) kembali pada pucuk pangkal

apa yang kita lakukan harini, impaknya akan dilihat di kemudian hari.
harini kita bermesej. bergayut dengan kekasih yang belum halal bagi kita.
setelah kahwin, berkemungkinan pasangan kita 'berani-berani' bermesej dan bergayut mencari orang ketiga.
asas kepada cinta. kalau asasnya baik, maka insyaallah hasilnya juga manis.
kalau mulanya cinta telah dipupuk dengan baja2 kemaksiatan, maka alhasilnya jika belum nampak dalam masa terdekat, akan muncul bibit-bibit keretakan dalam jangkamasa panjang. hati yang tidak tenang. nauzubillah...

‎".... Sesungguhnya nafsu manusia itu sangat menyuruh kepada kejahatan ...." (Surah Yusuf : 53)


banyak lagi yang saya dapat menurusi 1 jam ceramah Ustazah Fatimah Syarha. tp setakat ini sahaja perkongsian kali ni. saya menulis kerana pertama sekali saya mengingatkan diri saya. kedua, untuk saya kukuhkan peringatan kepada diri sendiri. ketiga,  mana tau kot-kot yang terbaca ni terkena batang idung. sama-samalah kita beringat. :D
saya sedar, saya banyak tersilap. ada kalanya terkeliru.  emm, mengurus nafsu sangat sukar kan? 

mujahadah tu memang pahit. jalannya berliku dan beronak duri. itulah mahar yang perlu dibayar untuk mengecap syurga Allah yang indah. mari kita berusaha perbaiki diri! yang penting mulakan dengan niat yang baik, insyaAllah, Allah bantu kita =)


moga sama-sama mendapat manfaat.


beliau ^_^




Baca sampai habes >>

Wednesday, October 10, 2012

my first real CPR::

salam alaikum =)


harini 2nd day jaga acute cubicle. dengan 2 orang adik junior pulak tu. tp sy tak buli diorang tau. sikit tu ade la kot. adatla. =P

seperti biasa, acute cubicle most of patients ada hourly BP(blood pressure) monitoring. so, setiap jam kena alert untuk ambil BP. kadang-kadang saya buat, kadang-kadang adik junior buat. tengok lah sapa dan, dialah yang buat. tak kesah pun. pastu ada CVP(central venous pressure) reading 4hourly. alhamdulillah dah hafal dah steps nak baca CVP. cuma line unty tu selalu ada blood clot, so kena flush dengan saline lah., tp agak seramlah, sebab line CVP x same dengan line IV(intra venous). CVP direct kepada jantung! -.-

erm. lebih kurang pukul 10 pagi, staf nurse bagitau ada patient nak masuk daripada ED(emergency department). patient nak kena 'intubate'. dah terbayang patient yang masuk tu for sure lah tenat. kes intra cranial bleeding n artrial fibrillation(AF). siap-siap pakai mask sebab nak tolong intubate manually. dengan ambu bag. mesti lenguh tangan punya lah.huhu

setibanya patient daripada ED tu, kitorang pun tolong pindahkan patient daripada stretcher ke katil. patient lebih kurang 60tahun. ada CBD (continuous bladder drainage) bag, nasogastrik tube, infusion pumps. anak-anak dia pun ada. lepas siap transfer patient kat bed, pasang semua machine, saya pun mula operasi mem'bagging' patient. staf nurse suruh duduk kat kerusi. ingatkan kena bagging berjam-jam, rupa-rupanya dalam 30 minit je. pastu ada M.A daripada ICU datang hantar BIPAP. (mesin untuk bantuan pernafasan ) 
dah x payah bagging. guna machine je. then, doktor order ECG.(electrocardiogram). catat semua observation kat file dia. dengar doktor bagi explaination kat family patient. 
bla bla bla bla. tp  kesimpulannya, patient dah tak ada harapan. sebab dah ada pendarahan kat otak.
family pun boleh accept. sekali lagi, wad diselubungi kesedihan. anak-anak mula bersedia untuk pemergian insan yang paling disayangi. sy hanya mampu memandang.....

lebih kurang pukul 11 lebih, tiba-tiba spO2 patient tu drop. BP x boleh nak detect. 
actually patient dah issue for DIL (die in list).
so x perlukan CPR. tp bila doktor MO tu cakap dengan family, diorang nak doktor do the best.
means, diorang still berharap. so, CPR dimulakan.
doktor HO tu start buat CPR. dalam hati saya,

 "teringinnya nak buat CPR kat real patient!"

pucuk dicita, ulam mendatang. doktor HO tu mintak gantikan dia buat CPR. sy pun cepat2 offer diri. 
alhamdulillah ! selama ni cuma buat kat patung je. bila buat kat real human being, feeling dia opkos la lain.
takut gakla sbb buat kat orang yg tengah nazak. terbayang pulak kalo tibe2 fracture rib dia. nauzubillah...
dalam 15 minit CPR, patient ok smula. BP boleh detect, spO2 100%.
family members mula duduk dekat dengan patient tu. baca yassin.
dalam pukul 12 tengah hari, BP & spO2 , nadi drop pulak...
cepat2 lari bagitau staf nurse.

klik pah, klik pah....
pejam celik, pejam celik...
cardiac monitor tiba-tiba strett.....

asystole! jantung berhenti berdegup....

Al Fatihah...... 







********************************

uhuk. 2 hari dah berdepan dengan kematian.
beringat....
harini hari dia....
saya bila ye?
='(

“Katakanlah (wahai Muhammad): “Aku tidak berkuasa menolak mudarat dan tidak juga berkuasa mendatangkan manfaat bagi diriku kecuali apa yang dikehendaki Allah. Bagi tiap-tiap umat ada tempoh yang ditetapkan; maka apabila tamat tempohnya, tidak dapat mereka melambatkannya sesaatpun, dan tidak dapat mereka menyegerakannya”.
(Yunus:49)

“Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati, dan bahawasanya pada hari kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke syurga maka sesungguhnya ia telah berjaya. Dan (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya.” 
(Ali-Imaran:185)



Baca sampai habes >>

Tuesday, October 9, 2012

along, jgn pergi long.........

salam alaik =)


harini kerja pagi lagi di wad medikal perempuan. baru tengok assignment dalam roster. kena jaga cubicle acute harini dan esok. kalau dalam wad, biasanya ade 5 cubicle. 

cubicle 1: sangat stabil
cubicle 2 : stabil
cubicle 3(sub-acute) : separa tenat
cubicle 4(acute) : tenat
cubicle 5 : penyakit berjangkit

yang itu kebiasaannya lah. tapi depends on ward protocol jugak. 
so harini bertugas dengan 2 orang staf nurse & sorang adik hijau (sem 2).
6 patients je harini. yang stress nya kalau kerja kat acute cubicle ni, patientnya semua CRIB.
CRIB? complete rest in bed. ini bermakna, semua prosedur kena buat atas katil.
pass urin, pass motion, mandi lap(sponging), dan smuanyalaaah.
sebab, kebanyakan patient walaupun boleh bangun, tp mereka bergantung pada oksigen.
incase tetiba sesak nafas kat tandas, nayaaaa!
atau, blood pressure(BP) high atau low sangat, boleh tumbang!
harini ada 2 katil kosong kat acute. so taklah busy mana.
cuma ada BP hourly. itupun, tekan je pada machine, dah boleh dapat reading.

cumaaaa........
harini ada sorang patient meninggal.
kira-kira jam 12 lebih...

sedihnyaaaa...... ='(

pagi masa ambil report kat acute, memang patient tu nampak restless.
nadi dia tachycardia. suhu tinggi. diagnosis dia ada banyak kot.
antaranya, nephrotic syndrome, TRO laptospyrosis.
muda lagi budaknya, umur 17tahun.

pukul 11 lebih, saya, staf nurse dengan sorang doktor pergi hantar dia pergi buat CT Brain.
naik stretcher, siap angkut tank oksigen, spO2 monitoring, drip dgn infusion pump noradrenaline if x silap.
kat dalam lif, patient tu memang makin laju pulak pernafasan dia. tapi spO2(concentration O2 dalam darah) reading normal. 95-100%. nadi memang laju lah. > 130/min 
saya pun bisik kat staf nurse. 

SN, seramlah, tengok dia bernafas. dengan mata-mata ternaik sekali. 

staf nurse cool je. maybe dah biasa tengok kondisi patient macam tu.
sampai dekat CT Scan department, kitorang pindahkan patient kat tempat yang nak buat CT Brain tu.
saya perasan, doktor HO tu macam cuak je. kejap-kejap tengok spO2 monitor.
bila tak dapat detect, cepat2 dia betulkan kedudukan jari patient pada sensor tu.
erk. saya pun tumpang cuak. 
lepas siap CT Brain, sy dengan HO tu tolak patient naik wad. staft nurse tunggu result.
on the way balik tu, terserempak dengan parents patient tu & relative dia.
terus relative dia nangis je. cium dia banyak kali.
saya dah terdetik macam-macam dalam hati.
tp tengok kt spO2 monitor tu, masih ok.

sampai kat ward, kitorang ramai2 tolong pindahkan patient dari stretcher ke katil.
tiba-tiba, mak patient tu datang sambil nangis. (macam yang dalam drama..tak tipu....)

"along, jangan pergi long...long..."

saya tengok patient tu still macam tadi. sy pun pergi buat kerja-kerja lain.
pergi wad depan pulangkan spO2 portable tu. balik dari wad depan,
tiba-tiba, nampak mak patient tu dah terkulai kat depan katil...
saya cepat2 ambil kerusi suruh suami dia angkat isteri dia..
last-last, suami dia pun hilang kudrat dek tengok isteri dia menangis...
ramai yang tertumpu pada diorang...

masih ada kerja yang belum selesai, saya pun pergi buat kerja lain...

tiba-tiba, terdengar bunyi spring katil...kuat jugaklah....
tengok2, doktor tengah buat CPR kat patient tadi tu...
mak patient tu dah terbaring atas katil depan anak dia..
ramai relative dia dah datang..
patient tengah bertarung dengan kematian....
emak dia tampak lemah tak bermaya kat atas katil..
menangis-nangis...
makcik katil sebelah pun tumpang menangis...
wad tu diselubungi kesedihan...
si anak bertarung dengan kematian, si ibu seolah-olah merasai sebahagian daripada kesakitan anaknya...
OH, hati si ibu... masih terbayang esak tangis si ibu....
sebahagian semangatnya telah pergi bersama-sama pemergian anaknya....
kira-kira jam 12 lebih, adik tu telah kembali menemui Ilahi....
AL FATIHAH....



************************************************
ada sorang makcik ni tanya,

makcik : berapa umur adik tu?
saya : 17 tahun
makcik : ouh muda lagi...tp nak buat macam mana, memang dah tertulis dia meninggal muda....
saya: senyum kelat...

moral of the story,

tak kisah la muda atau tua. bila seruan memanggil, tiada siapa yang dapat menangguhkan saat itu. 
note to myself =(
2ndly, kasih ibu kepada anak tiada tolok bandingnya... emak kita menyayangi kita sepenuh hatinya.
so, hargailah emak kita. jangan pernah sakiti hatinya.....

mak....dah la tengah homesick nie..... ='(
mak...moga Allah berikan kesihatan yang baik pada mak...
sayang mak sangat2.... rindu mak...... sobs...sobs..


sudahkah kita melakukan persiapan untuk kematian?







Baca sampai habes >>

merenung langit::

salam alaik :)


aku INSAN BIASA,
yang tidak lari daripada membuat DOSA.

terlalu banyak tipu daya dunia yang terlalu INDAH.

lantas terHIJAB mataku dek sinaran DUNIA yang penuh fantasi.

KESERONOKAN dunia ini terlalu melalaikan.

aku perlukan BEDUK supaya dapat MENGETUK diri ini.


aku INSAN BIASA,
aku SENYUM dan aku KETAWA.

aku sedih lalu aku MENANGIS.

bila ujian mendatang MENDUNG mula berarak dihatiku.

aku juga insan yang lalai.

cuai dalam tingkahku.

seringkali aku kecewa dan berkeluh kesah.

arhhhhh...banyaknya dosaku....

aku INSAN BIASA,
Ada masanya aku perlukan masa untuk SENDIRIAN.

BERSEORANGAN sambil merenung langit.

MEMIKIRKAN diri sendiri, hala tuju kehidupan.

Mengingati DOSA-DOSA lalu yang belum diampuni.

Mungkin masa ini BUKAN untuk MENCARI CINTA selainnya

Tetapi masanya untuk MEMPERBAIKI CINTA pada ALLAH :)


note to me, myself & I.~
oh betuk, ketuklah bila aku lalai.

syukran sahabat.
yang selalu mengetuk pintu hatiku...






Baca sampai habes >>

Saturday, October 6, 2012

mengidam::

salam alaikum =)

haiyak!alhamdulillah harini cuti. woot woot! syioknyaaaa. walaupun sehari, tp sgt bermakna. dah topup tido untuk next week. dan next 2 weeks. medikal perempuan kot. for sure sangat penat. yes, i'm ready. insyaAllah =)


erk. tajuk kat atas tu memang tak leh bla. mengidam la sangat.hehe pun boleh la. tengah2 takde duit ni mmg best lah duk berangan nak makan pe. berangan jela. mudah-mudahan ade org kesian nak belanja. x malu..


teringin nak makan....


-



ayam penyet! ist time makan ayam penyet kat klsentral dengan cah & k.saadiah bulan
pose dulu. pergh. memang terangkat laaaa! pedas gle sambal dia. dengan ayam goreng berempah n tempe yang sedaap =) alamak, lapa la pulak. hehe



sebenarnya ade lagi yg mengidam ni..tp xpe, simpan dalam ati jela dulu.
nak pergi mandi, k.watie ajak gi masak lunch kt bilik dia. kbai.


till then. hav a wonderful weekend.
salam alaykum =)


Baca sampai habes >>

Friday, October 5, 2012

dalam sejarah::

salam alaikum =)


dalam sem ni, macam-macam perkara terjadi. 
terutama perkara yang tak disangka-sangka akan menimpa diri sendiri.
sedih ada... gembira ada...
ada kala membuatkan hati resah gelisah....
tapi ayat Allah juga yang mampu mengubah rasa...
dari sedih dan bermuram durja, kepada pelangi indah yang mengundang ceria...
syukran yaRabb...

* * *

3 oktober 2012. buat kali pertama dalam hidup sebagai budak nursing yang praktikal di HTAR
, saya tertinggal bas!!!!!!!!!!!!!! padan muka! padan muka! huhu bukan sengaja ok....memang sangat sadis. dah la haritu x bawak duit lebih. kena lah tebalkan muka pinjam dengan membe. kebetulan membe2 yang kat wad x bawak duit lebih. terpaksa pulak pinjam dengan adik junior. lelaki pulak tu... memang la sangat segan. tp apa boleh buat, dalam keadaan terdesak... makanya, hari tersebut sy n k.ima naik KTM balik sg.buloh... mujur jugak dah tahu jalan. so, yakin jela naik KTM. moral of the story, jangan terlalu yakin pakcik bas akan datang lambat sokmo. kadang-kadang awal jugak. dan time waits for no man. so kenalah beware sokmo! dannn... kenalah bawak duit extra walaupun naik bas free of charge...hahaha gelakkan diri sendiri...sila gelakkan diri sendiri...huhu esok last day kat eye ward. best keje kat eye ward sebab dok dalam aircond.. even bosan kurang kerja....tp takpe, next week akan menjadi minggu yang mencabar di wad medikal perempuan..dah boleh imagine whats gonna...be prepared mentally n physically!
inilah bas yg telah meninggalkan sy~

Baca sampai habes >>

Tuesday, October 2, 2012

setiap hari adalah pengalaman::

salam alaik. =)

mengantuk!

sorry. mengantuk sangat. tp banyak kerja kena buat. baju pun belum basuh. need to rush. 

semalam research presentation telah berlangsung di auditorium kskb.
pembentangan dari kumpulan research kami telah disampaikan oleh atin & mimie.
hopefully can get good mark for the research subject.
the judges shot our heads with m16 yesterday. haha
as wut i'm expected. don't know why, but seriously i didn't put my heart on my research project.
no spirit.no determination. argh,  my bad. ='(

let bygone be bygone.

minggu ni masuk wad & klinik eye. dan klinik ENT(ear, nose, & troat).
may Allah ease our way. =)


merdeka-raya 2012 :)






Baca sampai habes >>

Sunday, September 30, 2012

peliks::

salam alaykum =)


baru sampai dari klang. barang-barang belum unpacked kerana kemalasan melewati diri ini. erk.
maka, secara official saya bukan lagi penduduk di hostel klang. juniors sem 3 & 4 replace tempat kitorang.
so kitorang kenalah berulang-alik naik bas pulak. dah boleh imagine life yang kena bangun awal-awal pagi untuk berebut bas. dan kalau shif petang, akan sampai hostel lewat malam dengan badan yang penat sangat. uhuk. yezza, life as a nursing student is wierd. 

***
alhamdulillah semalam berkesempatan pergi sekolah. walaupun terkejar-kejar, dapat gak menjayakan misi jumpe dengan sspians. dapat sampaikan 2-3 pesanan. dah lama x pegang microfon kt surau, perasaan weird dan nerves yang teramat melanda. thought block pun ada. rasa nak demam bagai. tp alhamdulillah, qist & k.ima di sisi menyalurkan kekuatan. walaupun datang utk sesi sharing je, tp tak tau nape, rasa perasaan yg sangat pelik. hurm. bila dah lama tak buat sesi kerohanian, memang jiwa, kata-kata ni akan rase kurang ruhnya. tak tau nak explain macam mana, tp tulah yang saya rasa. i need an usrah :'( 

***

rasa kosong :'(
maybe kekosongan ni dah terlalu banyak di isi dengan menda yang laghaa.
muhasabah. 
yaAllah, tolong aku jaga hati ni.....
 

Baca sampai habes >>

Tuesday, September 25, 2012

relationship::

salam alaikum =)


its been a while. hurm. currently at sg.buloh. having mid-sem examination and one more paper to go!gambatteh~

ye. saya bukan sedang bermimpi. saya dalam keadaan sedar sedang menaip dan post yang saya terfikir di minda ialah soal kahwin. ada apa dengan perkahwinan? bagi saya, kahwin adalah 1 persoalan yang besar. bukan main-main. penyatuan dua hati jadi satu. satu hati meredah lautan duniawi bagi mencapai matlamat ukhrawi. big issue.

majoriti kawan-kawan kat sini (sg.buloh) semuanya telah berpunya. baik berpunya dalam erti kata berkapel, bertunang mahupun dah telah berkahwin. bila sebut soal couple, seolah-olah ini merupakan perkara biasa yang sangat klise. bercerita tentang dating dan naik turun dalam perhubungan. melihat kawan-kawan ada yang menangis kerana cinta. ada yang bergaduh kerana lelaki. menggadaikan prinsip kerana cinta. sungguh, IQ manusia boleh jatuh pada tahap paling rendah kerana cinta. 

klise klise jugak.
but,  always bear in mind,
no relationship before marriage.

ehem. bila berada di tahun 3, soal bertunang dan bernikah sudah menjadi topik hangat dalam perbualan semasa. ada yang menggembar-gemburkan di fesbuk. tak kurang ada juga mami jarum menyampaikan berita cepat dari berita utama. erk. dan, ada juga yang merahsiakan pertunangan mahupun perancangan bernikah dengan senyap sekali tanpa sesiapa dapat menghidunya. terpulang pada pilihan masing-masing, yang penting, hebahkan perkahwinan. tu lebih utama. kan ?

kahwin. ramai mengaitkan soal kahwin dengan umur. umur 25 adalah umur paling ideal utk berkahwin. yeke?
tak jugak kot. Pik (abang sy) kahwin masa umur 23tahun. Ngah, 25tahun. Tam, 28tahun. Abang 28 tahaun. Cah (bakal), 27tahun. 

kahwin. big question mark. ??? bila nak kahwin? bila sampai seru? tunggu jodoh jatuh ke riba?

DOA.-doa pun salah satu daripada usaha.
USAHA.-melakukan persiapan. kalau mahu yang soleh, mestilah mensolehahkan diri terlebih dahulu.
TAWAKAL.-serahkan kepada Allah. telah tertulis di luth mahfuz,insyaAllah pasti bertemu ;)

marriage. memetik kata-kata Hasif(2012), "kahwin awal kalau nak anak pandai". entah kajian sape ntah dia dapat. haha katenya, berdasarkan pengalaman. maybe parents dia kot. dan berdasarkan pemerhatian, hasif ni boleh la dikategorikan sbg budak pandai dalam kelas saya. hipotesis maybe can be accepted. =P

p/s: tetibe rasa nak pergi daftar agensi cari jodoh, ni semua gara-gara bercerita soal kahwin overdose lah ni~

=( =)

Baca sampai habes >>

Sunday, September 16, 2012

a lesson::

assalamualaikum. =)


seminggu yang memenatkan. penuh dengan kontroversi.
pedih mata gara-gara seminggu buat drama air mata. uhuk.
dan hari ini, 16 September 2012. bersamaan 29 Syawal.
hari Malaysia. juga hari terakhir syawal.
dan saya dah bertekad, no more turning back.
jadikan apa yang dah berlaku sebagai satu pengajaran yang berharga.
pengajaran agar saya berhati-hati. alert. fokus.
gunakan 'common sense' dalam pekerjaan.
jangan buat kerja robot tanpa tau sebab.
sentiasa gunakan 'WHY'.?

perkara dah jadi.
konfem, saya yakin semuanya ada hikmah!
kenapa saya yang terpilih?
Allah lebih tahu.

semuanya punya hikmah.
redha itu yang terbaik.

Rasulullah S.A.W bersabda, "seorang mukmin tidak akan jatuh ke dalam lubang yang sama dua kali."
-Riwayat Bukhari & Muslim-

Things happen for a reason. Just have to work harder and keep on moving forward.

insyaAllah. think positive. Allah bersama-sama kita ;)

p/s : 24 September due date untuk submit research report.
hari pertama peperiksaan pertengahan semester 5.
next week akan menjadi minggu yang sangat kritikal.!~ moga Allah bantu.amin =)

Baca sampai habes >>

Wednesday, September 12, 2012

kelu::

salam alaik.

tak tahu nak cakap macam mana.

stress teramat.

sedih yang terlalu.

perlukan semangat.

dan kata-kata yang membina.
 
homesick :'(
 
mak..... abah...
 
 **********************************
 
aku cuba mengadu. mengadu pada manusia.
namun aku bukan mengadu domba.
cuma menyingkap kisah agar dunia memahami....
 
namun aku kecewa.
manusia sering punya tanggapan.
tanggapan sinis yang menyedihkan jiwa raga.
 
lalu pada siapa lagi aku perlu mengadu?
nahhh. aku silap.
Dia sebaik-baik tempat mengadu.
 
aku sedih.
aku takut.
tapi aku tahu., semua ujian datang dari Allah.
aku insan lemah.
YaRabb, pandulah aku.....
 
 


Baca sampai habes >>

Friday, August 31, 2012

reunion batch SkmJ::

salam alaikum =)

riang-ria raya bersama para sahabat pula! weee~
alhamdulillah, setelah kata sepakat dicapai, kitorang pun memulakan langkah untuk persiapan reunion.
seperti yang telah dirancang, Anep sebagai pengerusi telah menjalankan tugasannya dengan baik.
saya sebagai AJK attendance bertugas untuk memberitahu rakan-rakan batch tentang reunion dan menguruskan kehadiran mereka. juga, sebagai pembantu Anep. AJK kebersihan pula Aishah & Izzaty. hehe

makanan Anep tempah kat Cik Ning. nasi goreng+ayam goreng+air bandung cincau.
yuran yang dikenakan sebanyak RM7. huhu
alhamdulillah, seramai 19 orang berjaya dikumpulkan. mereka ialah:-

1) Haniff
2) Yusry
3) Muiz
4) Shafiq
5) Khairil
6) Yaqin
7) Syaheed
8) Aliff
9) Azam
10) Zarif
11) Ezuan
12) Marina
13) Jumatul
14) Syahira
15) Fatin
16) Syikin
17)Aishah
18)Izzaty
19) saya

ukhwah fillah abadan abada =)

fatin & zaty
future doc: Jumatul aisha
Aishah mak jemah =P
sweet 
ekin bakri comel
Shafiq & Zarif
Alif, Zarif, Syaheed
Ex-KP :Mat yusry
Me-Zaty-Syira-Ecah
Jue-ekin-Marina-Fatin



Alhamdulillah. setelah 8 tahun tak jumpa. walaupun tak dapat kumpulkan semua, sekurang-kurangnya sikit berjaya juga dikumpulkan. 2 hari punya planning. mudah-mudan kami dapat berjumpa lagi. 
moga ukhwah yg dibina berkekalan smpai sorga!^___^

syukran YaRabb =)



Baca sampai habes >>

open house ::

salam alaik =)


open house, yes, pintu rumah saya sentiasa terbuka untuk para tetamu  beraya. 
di sini nak story pasal open house rumah kawan sekolah rendah dulu, Ungku Fatin Aisyah.
kebetulan dia ajak member-member sekolah dulu. so, secara tak langsung, dapatlah jumpa dgn kengkawan SKMJ dulu. 

open house ke-dua di rumah Syikin Bakri. makan laksa penang. sedap gak. saya cuma rasa kuah je pun dah sedap. bukan peminat laksa lah katekan. huhu happy sangat dapat berjumpa n bertukar cerita dengan member-member lama. :')

kawan-kawan fatin :)

3 of us
(rakan gosip =P)

meeting ;)


dikesempatan yang ada jugak, kitorang sempat lah meeting SKMJ Batch 1999-2004.
dipengerusikan oleh Haniff. anep lah yang mencetuskan idea untuk buat reunion.
dia pun dah setuju nak sponsor tempat kat rumah dia. mak dia(Cikgu Hafizah) pun setuju dan berbesar hati.
alhamdulillah ;)

p/s : next post, reunion batch skmJ 1999-2004


Baca sampai habes >>

riang-ria raya bersama keluarga::

Assalamualaikum =)


ok. memang. memang tengah rajin menghupdate. lepas ni dah nak balik kskb. for sure busy tahap ape je.
malas nak sebut pasal research. bakal mentensionkan diriku. hahaha 
for the time being, kena happykan diri.lepas ni nak kena stress. situasi yang boleh dijangkakan. ahaks~

raya kali ni begitu bermakna. bermacam perkara berlaku. yang penting, raya disambut untuk meraikan kemenangan umat Islam setelah berpuasa selama sebulan. (29 hari untuk tahun ni).
macam biasa, pada malam raya kami akan bertakbir raya bersama-sama. syahdu, tetapi memberi sinar dalam hati ni. insyaAllah.moga Allah memberkati usaha kami menghidupkan malam raya =)

family pik & k.nur
(2 hero:Aqil, Danish)
ngah & Abg Sopie
(4 hero: Aman, mustofa, Addin, Alfatih)

Makcik & Khadeeja

Umide & Hassan

Maknjang, Makchu, Makcik bersama anak2 Ngah

Makchu & Albanna

Tersenyum gembira dipagi raya

 Alfatih seronok main buai dengan Ain

kanak-kanak paling gembira beraya




dah abes beraya, baru noticed yang tak bergambar pun dengan mak abah. huk3 :'(
ape-ape pun, seronok dapat beraya bersama-sama keluarga tercinta. 1st raye semua ada, except family abang. orang kuat klinik, kenalah berkorban kan. huhu saya pun bakal. tp insyaAllah syawal tahun depan (kalau panjang umo), saya belum posting lagi. so, insyaAllah masih boleh beraya dirumah. phew~

ermm. bercinta dengan keluarga adalah perkara yang nikmat. 
manifestasi kasih sayang sesama anggota keluarga tu bervariasi.
terpulang pada bagaimana kita melihatnya. 
bergantung bagaimana kita merasainya.
pemikiran yang positif melahirkan hasil yang positif, insyaAllah.

saya cinta keluarga saya! moga Allah cintakan kami juga. =)

Baca sampai habes >>

puasa sepanjang tahun?

salam alaykum =)


harini syawal ke 13. ecece. walaupun bahang raya dah pun kurang terasa, tp sekurang-kurangnya auranya masih ada. orang ramai dah berlumba-lumba berpuasa enam. malangnya, saya belum pun start lagi. almaklumlah duduk rumah, terasa rugi pulak x dapat merasa air tangan mak. (alasan.) hehe so, insyaAllah sooner or later, nak puasa enam gak. sebab . . . . . 



Diriwayatkan daripada Abu Ayyub al-Ansariy bahawa sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:
Barang siapa yang berpuasa pada bulan Ramadan, kemudian diikuti puasa enam hari pada bulan Syawal adalah seperti puasa setahun penuh. ( Hadis Riwayat Muslim)
ada tak yg dah start qada puasa? nak qada puasa Ramadhan dahulu, atau puasa sunat enam dahulu? sebenarnya ada banyak pendapat berkaitan isu ini. so, lets cekidout. :-

 1. Pandangan Pertama : Qadha dahulu , kemudian barulah kerjakan puasa sunat. Dalilnya ialah hadis nabi “sesiapa yangg berpuasa Ramadhan dan diikuti dengan 6 hari dalam bulan Syawal, maka akan mendapat pahala sepanjang tahun”. Jadi, dalam hadis ni menyatakan kena selesaikan puasa ramadhan dahulu, kemudian dilengkapkan dengan puasa sunat syawal. Oleh yang demikian, hendaklah diqadha terlebih dahulu puasa Ramadhan yang ditinggalkan, kemudian barulah sambung dengan puasa sunat.
 2.  Pandangan Kedua: Laksanakan puasa sunat Syawal terlebih dahulu, kemudian baru qadha’. Hal ini disebabkan  puasa sunat Syawal waktunya terhad hanya dalam bulan Syawal sahaja, manakala qada’ puasa boleh dibuat dalam jangka masa yang lebih panjang. Ia berdasarkan dalil bahawa Aisyah pernah mengakhirkan hutang puasa Ramadan yang perlu diqada hingga ke bulan Syaaban akan datang. Aisyah berkata: “Aku memiliki hutang puasa bulan Ramadan. Aku tidak mampu mengqadanya kecuali pada bulan Syaaban kerana sibuk (melayani) Rasulullah SAW.” (Sahih Muslim). Ulama yang mengemukakan pendapat ini berhujah, sudah tentu tidak mungkin isteri Rasulullah SAW, iaitu Aisyah tidak melaksanakan puasa sunat enam Syawal. Pasti beliau melaksanakannya dan tindakan beliau mengqada puasa Ramadan pada bulan Syaaban menunjukkan dibolehkan berpuasa sunat enam Syawal sekali pun seseorang itu memiliki hutang puasa Ramadan.
 3. Pandangan Ketiga: hendaklah berniat puasa qada’ dan apabila puasa qada’ tersebut berbetulan dgn hari-hari yang disunatkan, maka akan mendapat pahala puasa sunat sekali. Ia berdasarkan Ijtihad dan pandangan yang telah dikemukakan oleh para ulama fiqh seperti Syeikh Zakariyya al-Ansoriy, Syeikh ‘Atiyyah Saqr dan kebanyakan ulama’ Syafi’yyah.  Apabila amalan wajib dilakukan bertepatan dengan waktu yang disunatkan, maka pahala sunat akan turut diperoleh. Contohnya apabila masuk ke dalam masjid dan didapati solat fardu sedang dikerjakan maka hendaklah terus menunaikan solat fardu berjemaah dan pahala sunat tahiyyatul masjid juga akan terhasil. Syeikh Zakariyya al-Ansoriy menyatakan apabila berpuasa qada’ dalam bulan Syawal, maka pahala puasa enam akan turut diperoleh kerana ia telah mencapai maksud hadis Rasulullah SAW agar berpuasa di bulan Syawal.
Kesimpulannya,  hendaklah  diqada’ terlebih dahulu puasa untuk membayar hutang yang wajib terlebih dahulu, dan sekiranya ada kesempatan lagi. Boleh diteruskan pula dgn puasa sunat. Akan tetapi kalau tidak berkesempatan, maka moga-moga puasa qada’ yang dilakukan pada bulan Syawal itu akan mendapat pahala puasa enam sekali.

p/s: yang ringan jangan diberatkan. ye dok? =)

sumber: http://melayukini.net/2012/08/persoalan-puasa-enam-syawal-dan-qadha-puasa/


Baca sampai habes >>