Kami tak takut jarum :)

Berilah injection LIKE pada blog ini

Sunday, January 29, 2012

lesen beso::

salam alaykum : )

k.watie cakap, before kerja kita kena ada 2 lesen beso-----> lesen memandu(kereta, moto)+lesen kawin(kursus kawin) hehe. oke, skrang nk bukak cerita pasal lesen memandu ye. 



hari ni dah 3rd time sy menghadiri kelas memandu di IMKL( institut latihan memandu KL) yg terletak di area gombak,key-elle. weekends penuh dengan kelas dari pagi hingga ke petang. banyak betul pengalaman baru sejak menjadi student IMKL ni. ecece. kalau dulu dengar kawan2 dok crita depa pi driving skul, kini diri sendiri pulak yg melalui proses untuk mendapatkan lesen besar ni. hehe *seronok*

well, 1st sekali nak pergi kelas memandu, kena prepare duit. kalau pitih x dok, x leh gop. alhamdulillah ade cawangan yg sudi 'sponsor' perbelanjaan pergi ke kelas ni. nak harapkan duit elaun, memang x cukup makan ank mak ni.hehe

hari pertama pergi driving class, macam excited la. kitorang pergi ramai2. naik van cikgu jemput. so, berkenalan dengan cikgu yang bakal ajar dan incharge kitorang. cikgu syukri. ore klate :P
sampai2 kat driving academy tu, cikgu bawak ktorang pergi daftar, then thumb print sebagai bukti kitorang datang kelas. thumb print ni wajib bila masuk kelas n selepas habis kelas.scan IC, pastu cop jari. : )
pastu, kitorang kena masuk kelas KPP(kurikulum pendidikan pemandu). kitorang dibekalkan dengan buku KPP. dalam tu ada semua syllabus pemanduan dan soalan2 untuk test komputer. ceramah yang kitorang ikut di adalah selama 5 jam. =.=' okla, not bad.penceramah dia pun kelakar.tp, yg peliknya ramai jugak yg tido.keh3 oke, antara 6 orang(sy,faka,nina,dilah,k.shiema,hafiz) yg pergi sekali dengan sy, hafiz yg paling khusyuk dengar ceramah kot. dia x tido langsung tow.mantop le hafiz! *thumbs up*

next class ialah test computer. memang cuak habis sebab tak prepare nak jawab soalan tu. buku KPP x khatam pun. mana tak nye, malam sebelumnya, keluar pergi cari beg skolah n cari stok makanan kat econsave. pastu balik dah dekat pukul 10pm. makan,mandi,solat, melagho, sedar2 dah pukul 11pm. baru nak start bace buku, mate dah gedik2. k.watie semangat je crita pasal soklan2 yg bakal keluar. yana my rumet plak siap bagitau soklan mana yg femess. rase macam nk amek exam beso je kan.he
pagi tu kat tempat amek test, sume bejalan lancar dan alhamdulillah sy pass test comp tu. saya n yana=44 k.shiema=45 nina=46 n thr mantop girl, Faka=48 : )

after dah lulus, kitorang masuk kelas Pra-L kereta. which is ceramah 3 jam, dan bengkel amali kereta 2 jam. syok jugakla. banyak benda yg baru sy belajar. kenal organ2 dalam kereta, cara nk jaga kereta, minyak, enjin dan banyak lagi. sempat cikgu tu tanye kat semua calon dalam kelas sy tu kereta idaman masing2. tau sy jawab apa? Vios. actually tak pun. tak da kereta idaman pun stakat ni. hehehe
bengkel amali pun best, sebab penceramah dia agak kelakar kot. oke, bengkel amali takde sorang pun tido ye. haha 

helmet murah- diperakui oleh sirim : )

the next day(harini), masuk kelas Pra L Motor pulak. agak bosan sebab tak tunjuk slide show atas masalah teknikal yg tak dapat dielakkan. kelas mula lambat kot. sebelum kelas start, macam2 ragam orang sy diusha. hehe ada yg tido, ade yang bergayut, ade yg main '1,2 jus' ade yg main game kt henset, ade yg main B.I.N.G.O, n ade jugak makhluk tersesat tengah buat assignment.huhuhu
memetik kata2 cikgu yang bagi ceramah tu, 'sebenarnya, motor langsung takde ciri2 keselamatan. semuanya bergantung pada pemandu dan cara pemanduan' kesimpulannya, bawak motor, memang bahaya! 

bengkel motor di sebelah petang agak mengecewakan. gara-gara datang lambat, tak de seat kosong untuk kitorang. kena duduk dekat pintu luar, sayup2 dengar suara cikgu yg mengajar tu. lepas cikgu habis bagi ceramah pasal cara nk ujian motor,dan sebagainya, kitorang diberi peluang untuk bawak motor. cepat2 la rebut motor sebab motor x cukup untuk 30 org calon. 

berjaya dapatkan motor, tp yang sedihnya, tak berjaya nak start motor tu. bila start motor, dia padam. banyak kali. adoi, kelihatan seperti diriku seorang yg tak pernah bawak moto. segan doe. atlast, hidup gakla motor tu. percubaan kali pertama melalui titi failed! hoho yang lain2 tu insyaAllah ok. need to improve my skills. many moree to learn. bukan senang nak bawak motor kot. haish.

alhamdulillah dah pass untuk L. next week insyaAllah L keluar. hehe *senyum lebar*
tak sabo nak pegang stereng kereta, tekan clutch,brek,minyak n remp-it!huhu



p/s:doakan sy mahir bawak kereta n motor ye. plus, keberanian. chaiyok2!~ (^_^)


1 Comment:

harith naim said...

Assalamualaikum .. nk tanye yg ujian amali motor tuh yg suh rebut motor cepat2 , kalau x try bawak pon xpa ke or kalau fail still dpt lesen L ??? Ty